Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia
Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Prawdziwki moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, następnie gotować w tej samej
wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić.
Cebule obrać i pokroić w płatki. Kapustę umyć, osączyć i pokroić w paski.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek i imbir obrać i drobno
posiekać.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
Z piersi kurzych zdjąć skórę. Mięso pokroić w plastry.
Makaron gotować we wrzącej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzić,
wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smazyć przez 1 min., wyjąć i
osączyć nad patelnią. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po 1 min. wyjąć i
osączyć.
Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 min. pokrojone grzyby. Dodać
cebulę, czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 min.
Dodac sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso kurze i smażyć dalsze 2 min., ciągle mieszając.
Makaron wymieszać z podsmażonymi jarzynami i mięsem. Podawać od razu.
Makaron, Kurczak, Prawdziwki, Imbir, Sojowy, sos, Soja, Marchew, Wino, Olej, Czosnek, Cukier, Kapusta, Sól kuchenna, Cebula
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do posypania:
słodka papryka
Zapiekanka z kurczaka i makaronu
Forma potrawy: Zapiekane
15 dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
Forma potrawy: Zupy
250 g piersi kurczaka
100 g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2 kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki