200g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia
Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Prawdziwki moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, następnie gotować w tej samej
wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze pokroić.
Cebule obrać i pokroić w płatki. Kapustę umyć, osączyć i pokroić w paski.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek i imbir obrać i drobno
posiekać.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.
Z piersi kurzych zdjąć skórę. Mięso pokroić w plastry.
Makaron gotować we wrzącej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzić,
wyłożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smazyć przez 1 min., wyjąć i
osączyć nad patelnią. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po 1 min. wyjąć i
osączyć.
Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 min. pokrojone grzyby. Dodać
cebulę, czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 min.
Dodac sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso kurze i smażyć dalsze 2 min., ciągle mieszając.
Makaron wymieszać z podsmażonymi jarzynami i mięsem. Podawać od razu.