50dag brokułów
50dag pieczarek
50dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Rozbełtać w misce żółtko z dwiema szklankami zimnej wody. Wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie oczyścić i opłukać pieczarki oraz warzywa. Podzielić brokuły na różyczki. Pokroić ukośnie marchew na 3-centymetrowe kawałki.
Gotować marchew przez 5 minut w osolonej wodzie, po 3 minutach wrzucić brokuły. Osączyć warzywa na sitku.
Wymieszać jogurt ze śmietaną.
Opłukać i osuszyć zieleninę, drobno pokroić. Dodać zieleninę do sosu, doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać olej w wysokim garnku. Moczyć warzywa i pieczarki w cieście, smażyć porcjami po 5 minut na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu, ułożyć na półmisku.
Sos podawać w sosjerce.