Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
50 dag brokułów
50 dag pieczarek
50 dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Rozbełtać w misce żółtko z dwiema szklankami zimnej wody. Wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie oczyścić i opłukać pieczarki oraz warzywa. Podzielić brokuły na różyczki. Pokroić ukośnie marchew na 3-centymetrowe kawałki.
Gotować marchew przez 5 minut w osolonej wodzie, po 3 minutach wrzucić brokuły. Osączyć warzywa na sitku.
Wymieszać jogurt ze śmietaną.
Opłukać i osuszyć zieleninę, drobno pokroić. Dodać zieleninę do sosu, doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać olej w wysokim garnku. Moczyć warzywa i pieczarki w cieście, smażyć porcjami po 5 minut na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu, ułożyć na półmisku.
Sos podawać w sosjerce.
Brokuły z makaronem w sosie serowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
Sałatka z cukinii lub brokułów
Forma potrawy: Sałatki
1 kg cukinii lub brokułów
400 g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku
Do podania:
pieczywo
Sałatka pieczarkowa z brokułami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
Cukinia z grilla z sosem jogurtowym
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 1 szt
jogurt
pietruszka - nać
oliwa z oliwek
cytryna
czosnek kilka ząbków
sól
pieprz