MENU
ZWIŃ MENU

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól

Przyrządzanie

Cebulę i dymkę obrać, umyć i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Poddusić z cebulą.

Zalać wywarem z warzyw, dodać śmietanę i mleko, przyprawić solą i pieprzem cayenne. Gotować na małym ogniu 5 minut.

Zagęścić mąką lub zasmażką. Gotować jeszcze 2 minuty.

Makaron wstążki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.

Rozłożyć na talerze. Polać sosem grzybowym. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Brokuły z makaronem w sosie serowym

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany

Makaron z sosem pesto

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

50 dag zielonego makaronu
sól
 
Na sos:
10 dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
 

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Makaron z sosem czosnkowym

Forma potrawy: Dania główne

2,5 łyżki suszonych krążków pietruszki
1 czubata łyżeczka bazylii
2 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki margaryny lub masła
0,25 kg chudego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2/3 filiżanki chudego mleka
0,5 kg makaronu (najlepiej zielonego)
5 ząbków posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 filiżanka utartego parmezanu
natka pietruszki do przybrania

Do podania:
jarzyny gotowane na parze
lub dowolna surówka