cojemy.pl > Desery > Farsz z kasztanów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Farsz z kasztanów

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

400g ugotowanych i obranych ze skórek kasztanów jadalnych
100g masła
6 jaj (rozdzielonych)
50g tartej bułki
50ml śmietany
1 łyżeczka cukru
sól

Przyrządzanie

Kasztany rozgnieść w misce, dodać śmietanę i dokładnie utrzeć. Do purée z kasztanów dodać utarte z masłem żółtka, tartą bułke, cukier, sól, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z farszem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cukier, Jajka, Kasztan jadalny, Masło, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Pierogi z grzybami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zrazy zawijane w sosie grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pyzy z mięsem

Forma potrawy: Danie główne
Ciasto:
1kg - ziemniaki tarte - pozostawić je na 0,5 godz. muszą puścić sok ,
0,5 - szklanki mąki,
2 - jajka,
1 - łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
Farsz:
300g - wieprzowiny bez kości - np. karczek,
1 - cebula,
1 - szklanka tartej bułki,
1 - jajko,
1 - łyżka masła,
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Danie główne, Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
» zobacz przepis

Kołduny (pierogi) ze śledziem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 135ml letniej wody
sól
Farsz:
300g filetów śledziowych
40g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40g masła
1 jajo
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pierożki z kaszą gryczaną

Forma potrawy: Danie główne
Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów

Forma potrawy: Danie główne
2 szklanki mąki pszennej
3dag drożdży
2 żółtka
8dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
 
Farsz:
5dag suszonych grzybków
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Danie główne
70dag wołowiny bez kości
pieprz
15dag cebuli
2dag grzybów suszonych
5dag chleba razowego
4dag smalcu
sól

Farsz:
15dag cebuli
5dag chleba czerstwego
2dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza
» zobacz przepis

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne, Kolacja, Ciasto
Na 12 sztuk:

Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru

Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
» zobacz przepis

Piramida z kasztanów

Forma potrawy: Inna potrawa, Deser
1 kilogram kasztanów
mleko
cukier
wanilia
30 gram masła
2 żółtka
bita śmietana
» zobacz przepis

Kromki chlebka z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
chleb 1 niekrojony

Farsz:
masło 1/2 kostki
natka pietruszki 1/2 pęczka
zioła prowansalskie 2 lub 3 łyżeczki
ser żółty 250 g
serek topiony 1 szt
sól
pieprz
» zobacz przepis

Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne, Przekąska lub przystawka
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
150g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.