Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
50g zwykłej mąki
2 jajka, z oddzielonymi żółtkami
100g granulowanego cukru
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 banany
2 łyżki ziaren sezamowych
Do miski wsypać mąkę. Wlać żółtka i 2 łyżki wody. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Do małego rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać 50 ml wody.
Postawić na małym ogniu i mieszać, aż rozpuści się cukier. Szybko doprowadzić do wrzenia i nadal gotować, bez mieszania, przez około 10 minut, aż syrop uzyska karmelowy kolor.
W odpowiednim garnku rozgrzać olej do temperatury 185C. Białka jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
Banany obrać i przekroić każdy na połowę. Zanurzać w cieście, tak aby się równo pokryły. Smażyć w gorącym oleju przez około 5 minut. Powinny być złociste i kruche. Po wyjęciu osuszyć i ułożyć na talerzu odpornym na wysoką temperaturę.
Polać karmelem, posypać ziarenkami sezamowymi i podawać
Forma potrawy: Desery
350g ananasa w plastrach, w naturalnym soku (z puszki)
175g cukru granulowanego
około 12 koktailowych wiśni
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
banan
plaster arbuza obrany z pestek
kilka kropel soku z cytryny
Forma potrawy: Napoje, Koktajle bezalkoholowe
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
brzoskwinia
nie za duży banan
szklanka chudego jogurtu naturalnego
łyżka miodu
po kilka listków melisy lub mięty