MENU
ZWIŃ MENU

Smażony banan w karmelu

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

50g zwykłej mąki
2 jajka, z oddzielonymi żółtkami
100g granulowanego cukru
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 banany
2 łyżki ziaren sezamowych

Przyrządzanie

Do miski wsypać mąkę. Wlać żółtka i 2 łyżki wody. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Do małego rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać 50 ml wody.

Postawić na małym ogniu i mieszać, aż rozpuści się cukier. Szybko doprowadzić do wrzenia i nadal gotować, bez mieszania, przez około 10 minut, aż syrop uzyska karmelowy kolor.

W odpowiednim garnku rozgrzać olej do temperatury 185C. Białka jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.

Banany obrać i przekroić każdy na połowę. Zanurzać w cieście, tak aby się równo pokryły. Smażyć w gorącym oleju przez około 5 minut. Powinny być złociste i kruche. Po wyjęciu osuszyć i ułożyć na talerzu odpornym na wysoką temperaturę.

Polać karmelem, posypać ziarenkami sezamowymi i podawać

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ananasy w karmelu

Forma potrawy: Desery

350g ananasa w plastrach, w naturalnym soku (z puszki)
175g cukru granulowanego
około 12 koktailowych wiśni

Bananowo-arbuzowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

banan
plaster arbuza obrany z pestek
kilka kropel soku z cytryny

Koktajl z owoców egzotycznych

Forma potrawy: Napoje, Koktajle bezalkoholowe

1 banan
1 kiwi
1 pomarańcza
kilka kropel soku z cytryny

Koktajl z brzoskwini

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

brzoskwinia
nie za duży banan
szklanka chudego jogurtu naturalnego
łyżka miodu
po kilka listków melisy lub mięty