Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery, potrawa wegetariańska
250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja
Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana
Mąkę wymieszać z mlekiem, solą, gałką muszkatołową i kolendrą, pozostawić na 30 minut do napęcznienia.
Cebulę bardzo drobno posiekać, dynię i marchew zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z ciastem, dodać jaja. Piec w gofrownicy.
Podawać z twarogiem ziołowym lub kwaśną śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Forma potrawy: Sałatki
3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól
Forma potrawy: Dania główne
1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6 dag masła
3 dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
Forma potrawy: Przetwory
Danie jednogarnkowe z dynią i pomidorami
750 g chudej wieprzowiny
750 g dyni
750 g ziemniaków
300 g pomidorów
300 g pora
50 g margaryny
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
cukier, natka pietruszki