Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia
Do przepisu należy dobrać banany dojrzałe ale nie przejrzałe, najlepiej nadają się banany krótkie - tzw. jabłkowe.
Banany obrać i pokroić wzdłuż na cieniutkie płatki.
Płatki zalać sokiem cytrynowym i moczyć przez 15 minut, następnie opłukać i osuszyć na ściereczce.
W głębokim rondlu rozgrzać olej do wysokiej temperatury, wkładać partiami banany i smażyć je, aż staną sie ciemnozłote i chrupkie.
Po wyjęciu osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące lub zimne.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia
Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70 dag)
pół szklanki gęstej śmietany
2 cebule
sok i skórka otarta z cytryny
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów