MENU
ZWIŃ MENU

Frytki bananowe

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki


6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia

Przyrządzanie


Do przepisu należy dobrać banany dojrzałe ale nie przejrzałe, najlepiej nadają się banany krótkie - tzw. jabłkowe.
 
Banany obrać i pokroić wzdłuż na cieniutkie płatki.
 
Płatki zalać sokiem cytrynowym i moczyć przez 15 minut, następnie opłukać i osuszyć na ściereczce.
 
W głębokim rondlu rozgrzać olej do wysokiej temperatury, wkładać partiami banany i smażyć je, aż staną sie ciemnozłote i chrupkie.
 
Po wyjęciu osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
 
Oprószyć cukrem pudrem. Podawać gorące lub zimne.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Podobne przepisy

Pikantne frytki z ryby

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia

Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki

Rumsztyk

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
sól, pieprz

Do podania:
frytki

Kotlety do volaille

Forma potrawy: Dania główne

Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia

Do podania:
frytki

Łosoś z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70 dag) 
pół szklanki gęstej śmietany 
2 cebule 
sok i skórka otarta z cytryny 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
sól

Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów