Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku
Jabłka umyć, upiec lub rozgotować pokrojone na cząstki, przetrzeć. Dynię umyć, obrać usunąć pestki, pokroić, zalać małą ilością wody, rozgotować, a następnie przetrzeć.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Przecier z jabłek i dyni połączyć z pianą i rozpuszczoną żelatyną, lekko ubijać, aż zacznie gęstnieć.
Mus wyłożyć do salaterki, kompotierek lub pucharków, zastudzić.
Podawać sam lub z dodatkiem świeżych czy też smażonych owoców.
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Marmolada z dyni, jabłek i borówek
Forma potrawy: Przetwory
500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
Forma potrawy: Desery
500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
250 g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny