Desery z cukrem
Kolorem zielonym zaznaczono cukier
450g miąższu dyni
700ml mleka
140g cukru
20ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
2 łyżeczki mielonej kawy ziarnistej
1/2 szklanki wrzącej wody
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki śmietanki
5 jaj
5 łyżek cukru
8dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5dag rodzynek
cynamon
35dag truskawek
10dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne
paczka wafli
1 szklanka mleka
30dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25dag gęstej marmolady
250g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20ml rumu
500g miąższu dyni
1 l wody
100–150g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
500g dyni
20g masła lub margaryny
50g bułki tartej
60–80g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10g margaryny i 20g bułki tartej do formy
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150g jeżyn
150g malin
sok z 1/2 cytryny
50ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru
Do podania:
biszkopty
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina