Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
5 jaj
5 łyżek cukru
8 dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5 dag rodzynek
cynamon
Najpierw umyć jaja i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać utarte migdały, rozpuszczona na parze czekoladę, tartą bułkę, wino, namoczone rodzynki doprawić do smaku cynamonem.
Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą żółtkową.
Formę budyniowa posmarować masłem i posypać tartą bułką, napełnić masa do 3/4 wysokości, zamknąć i gotować zanurzone w wodzie 45 minut.
Forma potrawy: Desery
450 g miąższu dyni
700 ml mleka
140 g cukru
20 ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
Forma potrawy: Dania główne, Desery
500 g cukini
150 g sera cheddar
70 g krakersów
100 g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy