cojemy.pl > Desery > Krem kawowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Krem kawowy

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 łyżeczki mielonej kawy ziarnistej
1/2 szklanki wrzącej wody
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki śmietanki

Przyrządzanie

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przyrządzić mocny napar z kawy. Do żelatyny dodać trochę gorącego naparu i podgrzać w gorącej kąpieli wodnej do rozpuszczenia.

Utrzeć żółtka z cukrem na puszysta masę, wymieszać z naparem z kawy, na końcu dodawać po trochu, mieszając, rozpuszczona żelatynę. Odstawić masę do ostudzenia.

Białka i śmietanę ubić na sztywną pianę. Gdy masa żółtkową będzie miała gęstość śmietany, włożyć szybko do masy pianę, śmietankę i lekko wymieszać.Trzy łyżki śmietanki zostawić do przybrania.

Porcje stworzone z przygotowanego kremu przybrać śmietanką i podawać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Jajka, Kawa, Śmietana, Żelatyna

Podobne przepisy

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250g masła
3 żółtka
150g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
» zobacz przepis

Beza z mango

Forma potrawy: Ciasto
białka z 7 jajek
250g cukru
350g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
 
Krem:
500ml mleka
100g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30ml brandy
sól
» zobacz przepis

Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)

Forma potrawy: Przetwór, Inna potrawa
3kg śliwek
1kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
» zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia
» zobacz przepis

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
» zobacz przepis

Babeczki z kremem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

Krem:
250ml mleka
3 żółtka
75g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70g czekolady tartej lub w proszku

Inne:
125ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
» zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji

Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
» zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
» zobacz przepis

Krem serowy

Forma potrawy: Kolacja, Deser
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100ml śmietany kremówki
100g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
» zobacz przepis

Karpatka

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
 
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu
» zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
8dag mąki
4dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Krem z suszonych moreli

Forma potrawy: Deser
6dag cukru pudru
4 żółtka
25dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5dag cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.