2 łyżeczki mielonej kawy ziarnistej
1/2 szklanki wrzącej wody
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki śmietanki
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przyrządzić mocny napar z kawy. Do żelatyny dodać trochę gorącego naparu i podgrzać w gorącej kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
Utrzeć żółtka z cukrem na puszysta masę, wymieszać z naparem z kawy, na końcu dodawać po trochu, mieszając, rozpuszczona żelatynę. Odstawić masę do ostudzenia.
Białka i śmietanę ubić na sztywną pianę. Gdy masa żółtkową będzie miała gęstość śmietany, włożyć szybko do masy pianę, śmietankę i lekko wymieszać.Trzy łyżki śmietanki zostawić do przybrania.
Porcje stworzone z przygotowanego kremu przybrać śmietanką i podawać.