MENU
ZWIŃ MENU

Krem kawowy

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

2 łyżeczki mielonej kawy ziarnistej
1/2 szklanki wrzącej wody
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki śmietanki

Przyrządzanie

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przyrządzić mocny napar z kawy. Do żelatyny dodać trochę gorącego naparu i podgrzać w gorącej kąpieli wodnej do rozpuszczenia.

Utrzeć żółtka z cukrem na puszysta masę, wymieszać z naparem z kawy, na końcu dodawać po trochu, mieszając, rozpuszczona żelatynę. Odstawić masę do ostudzenia.

Białka i śmietanę ubić na sztywną pianę. Gdy masa żółtkową będzie miała gęstość śmietany, włożyć szybko do masy pianę, śmietankę i lekko wymieszać.Trzy łyżki śmietanki zostawić do przybrania.

Porcje stworzone z przygotowanego kremu przybrać śmietanką i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sokoły z kremem kawowym

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 12 ciasteczek
 
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
 
 
 

Kawowy deser

Forma potrawy: Ciasta, Desery

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150 g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa

Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350 ml śmietany kremówki

Dirty White Mother

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

20 ml śmietanki
20 ml koniaku
20 ml likieru kawowego
 

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na 14 porcji:
4 jajka
15 dag cukru
8 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)