Formy potrawy: Zapiekane, Desery, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 kwaśne jabłka
200 g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
Jabłka należy umyć, osuszyć, odkroić górną część z ogonkiem (ale nie wyrzucać - zachować), wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu (ze środka). Skropić sokiem z cytryny.
Miąższ z jabłek posiekać, skropić sokiem z cytryny, dodać wino, wymieszać z drobno pokrojonym serem brie. Jabłka napełnić farszem.
Jaja roztrzepać ze śmietanką i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Sosem dopełnić wydrążone, wypełnione farszem jabłka, przykryć odciętymi wcześniej wierzchami, posypać cukrem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć jabłka, wstawić do ogrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut. Podawać gorące.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Makaron zapiekany z białym serem
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy