cojemy.pl > Zapiekane > Jabłka zapiekane z serem brie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Jabłka zapiekane z serem brie

Formy potrawy: deser, inna potrawa, zapiekane, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy

Przyrządzanie

Jabłka należy umyć, osuszyć, odkroić górną część z ogonkiem (ale nie wyrzucać - zachować), wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu (ze środka). Skropić sokiem z cytryny.

Miąższ z jabłek posiekać, skropić sokiem z cytryny, dodać wino, wymieszać z drobno pokrojonym serem brie. Jabłka napełnić farszem.

Jaja roztrzepać ze śmietanką i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Sosem dopełnić wydrążone, wypełnione farszem jabłka, przykryć odciętymi wcześniej wierzchami, posypać cukrem.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć jabłka, wstawić do ogrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut. Podawać gorące.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Gałka muszkatołowa, Jabłka, Jajka, Masło, Mleko, Pieprz, Ser pleśniowy, Sól kuchenna, Wino, Śmietana

Podobne przepisy

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Deser, Kolacja, Zapiekane
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
» zobacz przepis

Gruszki w galaretce jabłkowej

Forma potrawy: Przetwór, Deser
0,4kg gruszek
1kg jabłek słodko-kwaśnych
0,6 - 0,7kg cukru kryształ
szczypta cukru waniliowego
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser

duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
» zobacz przepis

Jabłka z wiśniami w kremie

Forma potrawy: Deser
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150g dżemu morelowego
50g cukru
Na krem:
50g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
» zobacz przepis

Kukurydza z serem twarogowym

Forma potrawy: Zapiekane
3 szklanki kukurydzy
2 jaja
3 łyżki śmietany
40dag sera twarogowego
2 łyżki mąki
tymianek
sól
2 cebule (15 dag)
4 łyżki masła
2 łyżki ketchupu
1 łyżka tłuszczu do naczynia
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
1kg filetów śledziowych
0,5kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
» zobacz przepis

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
4 pory
25dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
» zobacz przepis

Duńskie bułeczki

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski

Do przybrania:
4 korniszony
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.