MENU
ZWIŃ MENU

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny

Przyrządzanie

Na paterze położyć biszkopt i skropić go częścią soku pomarańczowego.

Do makutry włożyć serek, otartą skórkę pomarańczową, wlać pozostały sok pomarańczowy i śmietankę, dodać cukier.

Ubić na jednolitą masę, wlać sok z cytryny.

Masę serową wyłożyć na biszkopt i wygładzić powierzchnię.

Natomiast na środku wyłożyć truskawki w syropie.

Śmietankę ubić na sztywno i udekorować nią obrzeże biszkoptu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Desery

1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka

Szybki torcik truskawkowy

Forma potrawy: Desery

50 dag truskawek
35 dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15 dag cukru

Deser Pischingera

Forma potrawy: Desery

1 kieliszek rumu (10 dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25 dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10 dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)