cojemy.pl > Desery > Sernikowy torcik

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z bakłażanem i serem żółtym

Sernikowy torcik

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 15 min.

Składniki potrawy

biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny

Przyrządzanie

Na paterze położyć biszkopt i skropić go częścią soku pomarańczowego.

Do makutry włożyć serek, otartą skórkę pomarańczową, wlać pozostały sok pomarańczowy i śmietankę, dodać cukier.

Ubić na jednolitą masę, wlać sok z cytryny.

Masę serową wyłożyć na biszkopt i wygładzić powierzchnię.

Natomiast na środku wyłożyć truskawki w syropie.

Śmietankę ubić na sztywno i udekorować nią obrzeże biszkoptu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Biszkopt, biszkopty, Cytryna, Lukier, Pomarańcza, Ser biały, twaróg, Truskawki i poziomki, Wiśnie, Śmietana

Podobne przepisy

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
paczka wafli
1 szklanka mleka
30dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25dag gęstej marmolady
» zobacz przepis

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Deser
1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
» zobacz przepis

Szybki torcik truskawkowy

Forma potrawy: Deser
50dag truskawek
35dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15dag cukru
» zobacz przepis

Deser Pischingera

Forma potrawy: Deser
1 kieliszek rumu (10dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)
» zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.