Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 15 min.
biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)
Do przybrania:
150ml bitej śmietalny
Na paterze położyć biszkopt i skropić go częścią soku pomarańczowego.
Do makutry włożyć serek, otartą skórkę pomarańczową, wlać pozostały sok pomarańczowy i śmietankę, dodać cukier.
Ubić na jednolitą masę, wlać sok z cytryny.
Masę serową wyłożyć na biszkopt i wygładzić powierzchnię.
Natomiast na środku wyłożyć truskawki w syropie.
Śmietankę ubić na sztywno i udekorować nią obrzeże biszkoptu.
paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady
Forma potrawy: Desery
1 paczka wafli andrutów
Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych
Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
Forma potrawy: Desery
50 dag truskawek
35 dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15 dag cukru
Forma potrawy: Desery
1 kieliszek rumu (10 dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25 dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10 dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)