cojemy.pl > Desery > Desery z nabiałem oraz jajami > Przepisy na potrawy > Strona numer 9

Desery z nabiałem oraz jajami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z kalafiorem ale bez pieprzu i soli
Desery z alkoholem Desery z innymi składnikami Desery z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Desery z nabiałem oraz jajami Desery z napojami Desery z owocami Desery z pieczywem Desery z przyprawami Desery z sosami Desery z słodyczami Desery z warzywami
Desery z jajkami Desery z jogurtem Desery z margaryną Desery z masłem Desery z mlekiem Desery z olejem Desery z oliwą Desery z serem białym (twarogiem) Desery z serem pleśniowym Desery z serem topionym Desery z serem żółtym Desery z serkiem homogenizowanym Desery ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Deser
500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Deser Pischingera

Forma potrawy: Deser
1 kieliszek rumu (10dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)
» zobacz przepis

Gorące pikantne owoce

Forma potrawy: Deser
425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)
» zobacz przepis

Płonące banany

Forma potrawy: Deser
4 duże banany
400ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100ml rumu
50g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
» zobacz przepis

Moczka skolimowska

Forma potrawy: Deser
1 litr piwa jasnego
5dag pierników
10dag rodzynek
10dag migdałów
2dag masła
cukier
» zobacz przepis

Deser z dyni

Forma potrawy: Deser
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70g ryżu
2 łyżki masła
200g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40g rodzynek
70g śliwek suszonych
30g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
» zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Deser, Kolacja, Zapiekane
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
» zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.