Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70 g ryżu
2 łyżki masła
200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40 g rodzynek
70 g śliwek suszonych
30 g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
Dynię opłukać, ostrym nożem ściąć czubek, wyjąć łyżką miąższ wraz z pestkami. Jeszcze raz umyć. Miąższ (bez pestek) drobno posiekać, dodać ugotowany na sypko ryż. Rodzynki i śliwki namoczyć.
Następnie śliwki wydrylować, pokrajać w paseczki, wrzucić do nadzienia, dodać pokrajane w słupki jabłka, rodzynki, cukier, cynamon i sól. Dobrze wymieszać. Dynię napełnić nadzieniem, przykryć ściętym czubkiem.
Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Zapiec. Podawać polaną stopionym masłem.
Forma potrawy: Desery
500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
Forma potrawy: Desery
Forma potrawy: Desery
450 g miąższu dyni
700 ml mleka
140 g cukru
20 ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
Forma potrawy: Desery
750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu