Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
1 kieliszek rumu (10 dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25 dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10 dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)
Miękkie masło utrzeć w misce, dodać cukier i zaparzone gorącą wodą na bardzo gęstą masę i ostudzone kakao. Wlać trochę dobrego rumu i dodać 2 całe jajka, dokładnie utrzeć.
Zamiast kakao można dać startą czekoladę i same żółtka utarte z cukrem a zamiast rumu posiekane orzechy (proporcje w nawiasach). Masą tą smarować wafle i układać je jeden na drugim. Całość przycisnąć deseczką, obciążyć, wstawić na godzinę do lodówki.
Czekoladę włożyć do naczynia, skropić wodą, dodać masło i rozgrzać na parze, rozcierając na gładką masę.
Na polewę składa się 10 dag czekolady, 5 dag masła Polewę wylać na torcik, rozprowadzić nożem maczanym w gorącej wodzie.
Forma potrawy: Desery
1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
Forma potrawy: Desery
4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)
Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe
2 grejpfruty
25 dag ananasów z puszki
3 banany
5 dag cukru pudru
1 kieliszek likieru pomarańczowego (40ml)
6 długich biszkoptów (tzw. szampanek)
kilka plasterków cytryny ze skórką