cojemy.pl > Dania główne > Dania główne z mięsem > Dania główne ze słoniną > Przepisy na potrawy

Dania główne ze słoniną


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek
Dania główne z alkoholem Dania główne z grzybami Dania główne z innymi składnikami Dania główne z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Dania główne z mięsem Dania główne z nabiałem oraz jajami Dania główne z napojami Dania główne z owocami Dania główne z pieczywem Dania główne z przyprawami Dania główne z rybami i owocami morza Dania główne z sosami Dania główne z słodyczami Dania główne z warzywami
Dania główne z baraniną Dania główne z boczkiem Dania główne z cielęciną Dania główne z dziczyzną Dania główne z flakami Dania główne z gęsią Dania główne z indykiem Dania główne z jagnięciną Dania główne z kaczką Dania główne z karczkiem Dania główne z karkówką każdego rodzaju Dania główne z kaszanką Dania główne z kiełbasą lub wędliną Dania główne z kurczakiem Dania główne z mięsem mielonym Dania główne z mięsem pieczonym każdego rodzaju Dania główne z parówkami Dania główne z salami Dania główne ze schabem Dania główne z szynką Dania główne ze słoniną Dania główne z wieprzowiną Dania główne z wołowina Dania główne z wątróbką

Kolorem zielonym zaznaczono słonina

Omlet wiejski

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne
pól kilograma ziemniaków
150g wędzonej słoniny lub boczku
2 cebule
4 jaja
4 łyżki mleka
pęczek pietruszki lub koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Szaszłyk barani z małymi cukiniami

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
350g baraniny
2 małe cukinie
100g słoniny
50ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Ryż:
250g ryżu
1 łyżka masła
500ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól
» zobacz przepis

Bryndzowe haluszki

Forma potrawy: Danie główne
1 jajko
10dag wędzonej słoniny
0,5kg mąki
woda mineralna gazowana
1 kostka bryndzy
» zobacz przepis

Kasza gryczana po gospodarsku

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
20dag kaszy gryczanej
400ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20dag jabłek
10dag słoniny
25dag ziemniaków
8dag cebuli
sól, pieprz
» zobacz przepis

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Danie główne
50dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50g wędzonej słoniny
50dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25g masła
20g mąki
1/2 litra mleka
20dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
» zobacz przepis

Bigos staropolski

Forma potrawy: Danie główne
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5dag suszonych grzybów
0,5kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5dag - słoniny
2  łyżki smalcu
2  kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
» zobacz przepis

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Danie główne, Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
» zobacz przepis

Dynia po mazursku

Forma potrawy: Danie główne
0,5kg ziemniaków
1kg dyni żółtej
szklanka mleka
8dag słoniny
sól
cukier
» zobacz przepis

Karp z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia
» zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200g parmezanu
200g pieczarek
3 łyżki masła
20g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Gulasz z grzybów

Forma potrawy: Danie główne
75dag grzybów
25dag papryki
15dag pomidorów
10dag cebuli
5dag słoniny lub oleju
sól, pieprz
zielenina
» zobacz przepis

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Danie główne
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól
Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.