cojemy.pl > Dania główne > Szaszłyk barani z małymi cukiniami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Szaszłyk barani z małymi cukiniami

Formy potrawy: danie główne, danie na grilla

Składniki potrawy

350g baraniny
2 małe cukinie
100g słoniny
50ml oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Ryż:
250g ryżu
1 łyżka masła
500ml rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
sól

Przyrządzanie

Mięso należy umyć, osuszyć, oczyscić i pokroić w plastry o boku ok. 3 cm na szerokości 2 cm. Powinno być co najmniej 16 kawałków, po 4 na szpadke.

Pokroić słoninę na prostokąty o boku ok. 3 cm i wyciąć plastry szerokości 1 cm. Powinno być ich tyle, ile kawałkow mięsa. Mięso oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić razem ze słoniną do lodówki.

Cukinie umyć, osuszyć, pokroić (nie obrane) na 16 lub więcej regularnych plastrów grubości 1 cm.

Ryż oplukać, zalać wrzątkiem, krótko zagotować, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebule obrać, drobno posiekać. Rozgrzać w garnku masło, dodać cebule, smażyć, nie rumieniąc, ok. 3 min. Na cebule wsypać ryż, zalać wrzącym rosołem, osolić, dodać paprykę, gotować na bardzo małym ogniu lub na płytce ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wymieszac.

Mięso posolić, posmarować oliwą, nadziać na szpadki przemiennie z plastrami cukini i słoniny. Piec w rozgrzanym rożnie 10-15 min lub na grillu ok. 6-8 min, kilka razy obracać szpadki, by mięso upiekło sie równomiernie. Po upieczeniu, szaszłyki ulozyć na piramidzie z ryżu i podawać.

Słoninę można zastąpić plastrami czerwonej cebuli.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Baranina, Cebula, Cukinia, Cytryna, Masło, Oliwa, Papryka, Pieprz, Pomidor, Rosół, Ryż, Sól kuchenna, Słonina

Podobne przepisy

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Danie na grilla
8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.
» zobacz przepis

Szaszłyk z kurczaka i boczku

Forma potrawy: Danie na grilla
1 kurczak
20 plasterków wędzonego boczku
15dag pieczarek
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Szaszłyk drobiowy z ryżem

Forma potrawy: Danie główne
15dag piersi z kurczaka
10dag ryżu
sól, pieprz
15dag cukinii
2 krążki ananasa z puszki
2 małe cebule
8dag pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju
» zobacz przepis

Pudding z cukini

Forma potrawy: Deser, Danie główne
500g cukini
150g sera cheddar
70g krakersów
100g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana
» zobacz przepis

Sernik krakowski

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól

Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika

Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
» zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Szaszłyk (grill)

Forma potrawy: Danie na grilla
1kg wołowiny lub jagnięciny bez kości
szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego
pieprz do smaku
sól
4 cebule
2 czerwone papryki
» zobacz przepis

Yakitori

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki

Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru
» zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200g parmezanu
200g pieczarek
3 łyżki masła
20g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
» zobacz przepis

Francuskie naleśniki z jabłkami

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne, Kolacja, Ciasto
Na 12 sztuk:

Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia

Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru

Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.