MENU
ZWIŃ MENU

Bryndzowe haluszki

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1 jajko
10 dag wędzonej słoniny
0,5 kg mąki
woda mineralna gazowana
1 kostka bryndzy

Przyrządzanie

Mąkę należy rozmieszać z jajkiem i wodą mineralną, której dodać tyle, aby powstało gęste ciasto. Przez rondel z dużymi (o średnicy ok. 1 cm) otworami w dnie, wlewać ciasto na wrzątek, cały czas mieszając.
 
Z wędzonej słoniny zrobić skwarki.
 
Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać tłuszczem ze skwarkami. Po wierzchu posypać pokruszoną bryndzą. Posolić - gotowe do jedzenia smacznego!!!

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z ziemniakami

Forma potrawy: Śniadania

4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupy

10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki