Ciasta z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
5 jaj
10dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10dag (5 łyżek) mąki pszennej
20dag marmolady
2dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
50dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
sól
Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła
20dag (1 szklanka) mąki
10dag masła roślinnego
20dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
12dag masła
mąka do rozwałkowania ciasta
Składniki na wierzch:
1kg brzoskwiń
15dag konfitury morelowej
łyżka posiekanej pistacji
Ciasto:
25dag mąki
10dag cukru
2 żółtka
125g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny
Nadzienie:
1/2kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50g posiekanych migdałów
20g bułki tartej
200g mąki
100g masła
50g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125ml białego wytrawnego wina
50g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125ml bitej śmietany
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
Ciasto:
40dag mąki
6 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka proszku
20dag roztopionego masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1kg białego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 łyżki topionego masła
łyżka budyniu (suchego),
bakalie
7 jaj
28dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
30dag płatków owsianych
25dag margaryny
10dag (pół szklanki) mąki pszennej
10dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania