Ciasto:
40dag mąki
6 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka proszku
20dag roztopionego masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1kg białego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 łyżki topionego masła
łyżka budyniu (suchego),
bakalie
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy 2-3 kule i wkładamy do lodówki a nawet lepiej do zamrażalnika na jakąś godzinę. Ser mielimy, dodajemy kolejno, cukier, żółtka, tłuszcz, budyń.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masa, wsypujemy rodzynki. Blachę smarujemy i wysypujemy kaszka manna czy bulka.
Schłodzone ciasto (połowę) trzemy na grubej tarce, na to wylewamy masę serowa, a na to trzemy druga polowe ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny na 180-200 stopni.