3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
Jabłka obrać ze skórki, dwa z nich pokroić w plasterki, a trzecie w drobną kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć pokrojone jabłka na wysmarowanej masłem blasze, po czym posypać je wiórkami masła i cukrem. Włożyć do pieca i podpiec, aż się zrumienią.
Dno i ścianki formy w kształcie wieńca wyłożyć plastrami jabłka, a następnie wypełnić kosteczkami jabłka i pokruszonymi wcześniej biszkoptami. Dokładnie wymieszać mleko i ubite jajka, po czym przelać mieszaninę do formy.
Piec około 25 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami.