Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 45 min.
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko
Jabłka obrać ze skórki, dwa z nich pokroić w plasterki, a trzecie w drobną kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć pokrojone jabłka na wysmarowanej masłem blasze, po czym posypać je wiórkami masła i cukrem. Włożyć do pieca i podpiec, aż się zrumienią.
Dno i ścianki formy w kształcie wieńca wyłożyć plastrami jabłka, a następnie wypełnić kosteczkami jabłka i pokruszonymi wcześniej biszkoptami. Dokładnie wymieszać mleko i ubite jajka, po czym przelać mieszaninę do formy.
Piec około 25 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami.
Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
młoda kaczka (1,5 kg)
łyżka masła lub tłuszczu z kaczki
8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)
1,5 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonego wina
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
2 średnie cukinie
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mięsa z krabów
2 jaja
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta mielonego imbiru
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Forma potrawy: Ciasta
35 dag (2 niepełne szklanki) mąki
20 dag sera białego
8 dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Nadzienie:
25 dag orzechów łuskanych
12 dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy