MENU
ZWIŃ MENU

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru

Przyrządzanie

Płaską formę wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę.

Ciasto lekko wymieszać, umieścić w formie i wyrównać na grubość około 1 1/2 cm. Piec w gorącym piekarniku 10-15 min.

Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć papier i zwinąć lekko za pomocą ściereczki.

Przestudzony placek rozwinąć, posmarować równo marmoladą lub dowolną masą. Ciasto ponownie zwinąć i pozostawić 30-60 min w ściereczce.

Ściereczkę zdjąć, roladę pokrajać w skośne kawałki grubości 1 cm, posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady

Rolada serowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek

Wykwintna rolada z mintaja

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki