Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
12 dag masła
mąka do rozwałkowania ciasta
Składniki na wierzch:
1 kg brzoskwiń
15 dag konfitury morelowej
łyżka posiekanej pistacji
Mąkę przesiać przez sito. Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać cukier, żółtko, sól i trzy łyżki wody. Zimne masło pokroić w paski. Ciasto posiekać dużym nożem, aż będzie grudkowate. Następnie wyrobić je rękami i przykryte wstawić na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkować i wyłożyć formę unosząc brzegi. Ciasto nakłuć widelcem. Brzoskwinie obrać ze skórki. Owoce oddzielić od pestki, pokroić w cząstki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200°C. Zagotować konfiturę morelową.
Po upieczeniu ciasta polać brzoskwinie konfiturą. Przed podaniem posypać pistacjami. Podawać z bitą śmietaną.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy