Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
12dag masła
mąka do rozwałkowania ciasta
Składniki na wierzch:
1kg brzoskwiń
15dag konfitury morelowej
łyżka posiekanej pistacji
Mąkę przesiać przez sito. Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać cukier, żółtko, sól i trzy łyżki wody. Zimne masło pokroić w paski. Ciasto posiekać dużym nożem, aż będzie grudkowate. Następnie wyrobić je rękami i przykryte wstawić na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkować i wyłożyć formę unosząc brzegi. Ciasto nakłuć widelcem. Brzoskwinie obrać ze skórki. Owoce oddzielić od pestki, pokroić w cząstki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200°C. Zagotować konfiturę morelową.
Po upieczeniu ciasta polać brzoskwinie konfiturą. Przed podaniem posypać pistacjami. Podawać z bitą śmietaną.