Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.
Z 1 litra mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać.
Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać. Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką.
Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło.
Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.
1 część: 2 łyzki kakao oraz całą gorzką czekoladę-połamaną na drobno włożyć na biszkopt (sprawdzić czy dochodzi do dna)
2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały, tak samo rodzynki, położyć na masę kakaową - dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła.
Rozpuścić 3 galaretki w 1 litrze wody, wystudzić.
Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi.
Zalać tężejącą galaretką.
Do mas można dodać trochę alkoholu.