MENU
ZWIŃ MENU

Ambasador

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła

Przyrządzanie

Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.

Z 1 litra mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać.

Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać. Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką.

Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło.

Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.

1 część: 2 łyzki kakao oraz całą gorzką czekoladę-połamaną na drobno włożyć na biszkopt (sprawdzić czy dochodzi do dna)

2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały, tak samo rodzynki, położyć na masę kakaową - dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła.

Rozpuścić 3 galaretki w 1 litrze wody, wystudzić.

Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi.

Zalać tężejącą galaretką.

Do mas można dodać trochę alkoholu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie