cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z przyprawami > Ciasta z cukrem > Przepisy na potrawy > Strona numer 4

Ciasta z cukrem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z cukrem Ciasta z cukrem waniliowym Ciasta z curry Ciasta z cynamonem (laskami cynamonu) Ciasta z estragonem Ciasta z gałką muszkatołową Ciasta z goździkami Ciasta z imbirem Ciasta z kakaem Ciasta z ketchupem (keczupem) Ciasta z kminkiem Ciasta z majerankiem Ciasta z melisą Ciasta z miętą Ciasta z musztardą Ciasta z octem Ciasta z pieprzem Ciasta z szafranem Ciasta z solą kuchenną Ciasta z tymiankiem Ciasta z wanilią Ciasta z zielem angielskim

Kolorem zielonym zaznaczono cukier

Wieniec orzechowy

Forma potrawy: Ciasto
35dag (2 niepełne szklanki) mąki
20dag sera białego
8dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Nadzienie:
25dag orzechów łuskanych
12dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy
» zobacz przepis

Pączki

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Murzynek z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
» zobacz przepis

Tarta gruszkowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Na wierzch:
250g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu
» zobacz przepis

Placek serowo-jagodowy

Forma potrawy: Ciasto
40dag czarnych jagód
15dag cukru
2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
50dag mąki krupczatki
25dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól
Masa serowa:
40dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40dag czarnych jagód
15dag cukru
2 łyżki cukru pudru
» zobacz przepis

Mazurek pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150g cukru pudru
100g migdałów
» zobacz przepis

Puszyste pączki

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2,5 szklanki) mąki
5dag (3 łyki) cukru
6dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Mazurek z masą jabłkową

Forma potrawy: Ciasto
Na ciasto:
30dag (półtorej szklanki) mąki
20dag margaryny
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
 
Na masę:
kg jabłek
40dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
» zobacz przepis

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji:
250g gorzkiej czekolady
12 jaj
100g cukru
250g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250g zmielonych migdałów bez skórki
150g cukru
250ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej tartej czekolady
100g cukru pudru
2 łyżki masła
125ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy
» zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis

Szarlotka ze śmietaną

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10dag margaryny
4 żółtka
25dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
» zobacz przepis

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.