cojemy.pl > Ciasta > Tort czekoladowy po polsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Tort czekoladowy po polsku

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.

Składniki potrawy

Ilość na 16 porcji:
250g gorzkiej czekolady
12 jaj
100g cukru
250g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250g zmielonych migdałów bez skórki
150g cukru
250ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej tartej czekolady
100g cukru pudru
2 łyżki masła
125ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy

Przyrządzanie

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać czekoladę startą lub w proszku, migdały, a na końcu pianę ubitą na sztywno. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
 
Przełożyć masę do posmarowanej masłem i posypanej mąką dużej tortownicy. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
 
Po wyjęciu z tortownicy odstawić na 8-10 godz.
 
Przygotować masę migdałową: z cukru i wody ugotować gesty syrop. Do gotującego się syropu wsypać migdały i raz zagotować. Przełożyć do miski, dodać wanilię, wlać sok z cytryny i ucierać, aż masa zbieleje.
 
Tort przekroić na 2 blaty, przełożyć jeszcze ciepłą masą migdałową.
 
Przygotować polewę: czekoladę, śmietankę, masło i cukier rozgrzać na małym ogniu, ale nie gotować. Rozetrzeć na gładką masę, dodać rum, wymieszać i polać tort.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Czekolada, Jajka, Masło, Migdały, Mąka pszenna (zwykła), Rum, Wanilia, Śmietana

Podobne przepisy

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Deser, Ciasto
250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Tort czekoladowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
» zobacz przepis

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
» zobacz przepis

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150g mąki
50g masła
200g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50ml wiśniowki
500g wiśni
150g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150g konfitur wiśniowych
250ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
» zobacz przepis

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasto
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
» zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
280g migdałów
200g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
» zobacz przepis

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Deser
20dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10dag masła
6 małych gruszek
25dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
» zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia
» zobacz przepis

Amerykański tort dyniowy

Forma potrawy: Ciasto
750g dyni
125ml wody
4 żółtka
100g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125ml śmietany kremowej
» zobacz przepis

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasto
20dag mąki
8dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
» zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.