Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać czekoladę startą lub w proszku, migdały, a na końcu pianę ubitą na sztywno. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do posmarowanej masłem i posypanej mąką dużej tortownicy. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
Po wyjęciu z tortownicy odstawić na 8-10 godz.
Przygotować masę migdałową: z cukru i wody ugotować gesty syrop. Do gotującego się syropu wsypać migdały i raz zagotować. Przełożyć do miski, dodać wanilię, wlać sok z cytryny i ucierać, aż masa zbieleje.
Tort przekroić na 2 blaty, przełożyć jeszcze ciepłą masą migdałową.
Przygotować polewę: czekoladę, śmietankę, masło i cukier rozgrzać na małym ogniu, ale nie gotować. Rozetrzeć na gładką masę, dodać rum, wymieszać i polać tort.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
tabliczka startej czekolady
łyżka cukru
pół litra mleka
szklanka śmietany
wiórki czekoladowe