cojemy.pl > Ciasta > Pączki

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Pączki

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

50dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Przyrządzanie

Z drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka sporządzić rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do rozczynu dodać przesianą mąkę, mleko, żółtka, sól i ocet lub spirytus.

Wyrabiać ciasto do momentu ukazania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać olej i wyrabiać ciasto dalej tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia.

Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury to znaczy takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa.

Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia.

Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka.

Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Drożdże, Dżem, Jajka, Masło, Mleko, Mąka krupczatka, Mąka pszenna (zwykła), Ocet, Olej, Powidła, Spirytus, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Puszyste pączki

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2,5 szklanki) mąki
5dag (3 łyki) cukru
6dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Szyszki drożdżowe z serem

Forma potrawy: Ciasto
30dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3dag drożdży
6dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.