Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
50 dag (2,5 szklanki) mąki
5 dag (3 łyki) cukru
6 dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5 dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i połową letniego mleka. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do czasu wyrośnięcia.
Jaja (białko i żółtko razem) ubić na parze z cukrem, dodać szczyptę soli.
Do przesianej mąki dodać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, ubite jaja i ocet/spirytus.
Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić szklanką krążki.
Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia.
Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą.
Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia.
Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka.
Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10 dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
1 łyżka oleju
8 parówek
Ciasto:
50g zwykłej mąki
szczypta soli
1 jajko
150ml mleka
Do przybrania:
plastry ogórka
przepołowione plasterki pomidora