MENU
ZWIŃ MENU

Placek serowo-jagodowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

Ciasto:
50 dag mąki krupczatki
25 dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól

Masa serowa:
40 dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40 dag czarnych jagód
15 dag cukru
2 łyżki cukru pudru

Przyrządzanie

Ciasto:
Mąką z margaryną posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 1 godz.

Następnie uformować z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki grubości 2 cm i piec na blasze 10 - 12 min w piekarniku, w temperaturze 180°C.

Jagody opłukać, osączyć, trochę owoców zostawić do dekoracji ciasta, a resztę poddusić z cukrem przez pięć minut.

Masa serowa:
Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, podgrzać, stale mieszając, aż się rozpuści.

Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem i przestudzoną żelatyną.

Na kruchy spód nałożyć masę serową, a na nią - jagody.

Przykryć tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować, przybrać jagodami i wstawić do lodówki na godzinę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sandwicze z kremem serowo-orzechowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka

Jagodowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

3/4 szklanki czarnych jagód
1-3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki śmietany kremówki
kubeczek kefiru lub szklanka słodkiego mleka

Placek lotaryński

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru