MENU
ZWIŃ MENU

Sos musztardowo-miętowy

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

3 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny
1 saszetka mięty ekspresowej
1 łyżka łagodnej musztardy
1 żółtko
sól

Przyrządzanie

Miętę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku. Wywar z warzyw połaczyć z naparem mięty. Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić niewielką ilością ostudzonego wywaru, dodać musztardę i wymieszać.

Połączyć z resztą wywaru, posolić do smaku, zamieszać i zagotować.

Po zdjęciu z ognia zaprawić sos żółtkiem. Podawać ciepły.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Green Devil

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

30 ml ginu
krem miętowy (zielony) 15ml
sok cytrynowy 15 ml

Nektar miętowy

Forma potrawy: Napoje

1 litr słabego naparu z mięty
2-3 łyżki miodu
1 cytryna

Napój miętowy z imbirem

Forma potrawy: Napoje

100 g świeżej mięty
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
175 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
7,5 dl wody