MENU
ZWIŃ MENU

Zabaglione

Formy potrawy: Sosy, Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2

Składniki

3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)

Przyrządzanie

Zabaglione to tradycyjny włoski deser.

Wszystkie składniki wlać do miski ustawionej na garnku z wrzątkiem i ubijać mikserem, aż masa stanie się puszysta. Podawać na gorąco.

Można też zabgalione ubić na zimno - wtedy staje się sosem do lodów i sałatek owocowych.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatki

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz

Sałatka pieczarkowa z kukurydzą

Forma potrawy: Sałatki

5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek

Sos tysiąca wysp (do sałatek)

Forma potrawy: Sosy

200 ml majonezu
50 ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz

Omlet z ziemniakami

Forma potrawy: Śniadania

4 jajka
5 ugotowanych ziemniaków
łyżka ketchupu
5 dag słoniny
2 łyżki mleka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz