MENU
ZWIŃ MENU

Sos brzoskwiniowy

Formy potrawy: Sosy, Desery, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

200 g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20 ml likieru brzoskwiniowego

Przyrządzanie

Świeże brzoskwinie opłukać pod bierzącą wodą, dobrze osączyć z wody (jeżeli to brzoskwinie z kompotu - osączyc z syropu). Zdjąc skórki, usunąc pestki, zmiksować.

Do zmiksowanej masy dodać łyżeczkę miodu oraz 20 ml likieru i wymieszac. Zamiast likieru można wlać rum.

Wstawić do lodowki, wyjąć tuż przed podaniem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Twarogowo-brzoskwiniowy deser

Forma potrawy: Desery

20 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat

Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem

Forma potrawy: Desery

 
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
 
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
 

Chutney brzoskwiniowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń