MENU
ZWIŃ MENU

Sos chrzanowy z borówkami

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

5 dag korzenia chrzanu
20 dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól

Przyrządzanie

Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Wymieszać z dżemem.

Dodać wino, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Podawać do mięs i jajek.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Prosta sałatka ze śmietaną

Forma potrawy: Sałatki

1 ogórek
1 pomidor
pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
liście sałaty
 

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Wielkanocny sos chrzanowy na zimno

Forma potrawy: Sosy

150 ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól