cojemy.pl > Ryby i owoce morza > Przepisy na potrawy > Strona numer 6

Przepisy z rybami i owocami morza


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu
Przepisy z anchois Przepisy z dorszem Przepisy z flądrą Przepisy z halibutem Przepisy z kalmarami Przepisy z kramazynem Przepisy z karpiem Przepisy z krabami Przepisy z krewetkami Przepisy z leszczem Przepisy z makrelą Przepisy z małżami Przepisy z mintajem Przepisy z morszczukiem Przepisy z mątwą Przepisy z ośmiornicą Przepisy z paluszkami rybnymi Przepisy z pstrągiem Przepisy z płastugą Przepisy z rakiem Przepisy z sandaczem Przepisy z sardynkami Przepisy z solą (rybą) Przepisy ze szczupakiem Przepisy ze szprotkami Przepisy z tuńczykiem Przepisy z węgorzem Przepisy z pangą Przepisy z łososiem Przepisy z łupaczem Przepisy ze śledziami

Kolorem zielonym zaznaczono ryby i owoce morza

Mintaj z sosem włoskim

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne, Sos
Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia
» zobacz przepis

Śledzie po cygańsku nr 2

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Danie rybne, Przekąska lub przystawka
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sardynki w imbirze

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
» zobacz przepis

Śledzie musztardowe na wigilię

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Danie rybne, Przekąska lub przystawka
8 filetów śledziowych
litr mleka
2 żółtka
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu
5 łyżek oleju
1 ogórek konserwowy
sól
czarny pieprz
pieprz cayenne
4-5 cebul
» zobacz przepis

Makrela pieczona w soli

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Danie rybne
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag filetów z dorsza
10dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól
» zobacz przepis

Grzanki z krewetkami i serem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
200g mrożonych krewetek
40g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz
Do podania:
piwo
» zobacz przepis

Korki z matiesów

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
25-30dag matiesów (filety)
5dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone)
1 mały por
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki czystej wódki
2 łyżki majonezu
» zobacz przepis

Krewetki z imbirem

Forma potrawy: Danie na grilla, Przekąska lub przystawka
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125ml wody
sól, sos tabasco
» zobacz przepis

Śledź zapiekany

Forma potrawy: Kolacja, Danie rybne
50dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Rolmopsy

Forma potrawy: Danie rybne, Sałatka lub surówka
50dag śledzi solonych
10dag cebuli
8dag ogórków kwaszonych
8dag ugotowanej marchewki
natka pietruszki
150ml wody
80ml octu
20ml oliwy
musztarda
ziele angielskie
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.