cojemy.pl > Ryby i owoce morza > Łosoś > Przepisy na potrawy

Przepisy z łososiem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku
Anchois Dorsz Flądra Halibut Kalmary Karmazyn Karp Kraby Krewetki Leszcz Makrela Małże Mintaj Morszczuk Mątwa Ośmiornica Paluszki rybne Pstrąg Płastuga Rak Sandacz Sardynki Sola Szczupak Szprotki Tuńczyk Węgorz panga Łosoś Łupacz Śledzie
Ciasta z łososiem Dania główne z łososiem Dania na grilla z łososiem Dania rybne z łososiem Inne potrawy z łososiem Kolacje z łososiem Przekąski lub przystawki z łososiem Sałatki lub surówki z łososiem Zapiekane z łososiem Śniadania z łososiem

Kolorem zielonym zaznaczono łosoś

Sałatka nordycka rybna

Forma potrawy: Danie rybne, Sałatka lub surówka
150g łososia wędzonego
150g węgorza wędzonego
100g krewetek lub krabów z puszki
50g anchois
1 łyżka kaparow
100g wątróbki z dorsza
Sos:
80g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku
» zobacz przepis

Łosoś z papryką

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
750g filetów z łososia
2 łyżki stołowe soku z cytryny
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 łyżki stołowe oleju
200ml białego wina
400g pomidorków koktajlowych
1 pęczek koperku
kubeczek śmietany
2 łyżki stołowe chrzanu
2 łyżki stołowe oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Galaretka z wędzonego łososia i avocado

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
200g wędzonego łososia
1 avocado
60g czerwonego kawioru
30ml śmietanki kremowej
20g żelatyny
500ml wywaru rybnego
100ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Łosoś wędzony smażony z jajem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
400g wędzonego łososia
4 jaja
4 łyżki masła
szczypta pieprzu
Do przybrania:
1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Mus z łososia

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie rybne
400g łososia z puszki
200ml bitej śmietany
50ml koniaku
100ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z łososiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry
» zobacz przepis

Roladki łososia z serem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
Składniki na około 16 porcji:
15dag wędzonego łososia w plastrach
15dag kremowego serka
sól
pieprz
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Łosoś z ryżem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
» zobacz przepis

Łosoś pieczony z ziołami

Forma potrawy: Kolacja, Danie rybne
4 nieduże filety z łososia
pół szklanki oliwy lub oleju
1 cytryna
po 1 łyżeczce: ziela angielskiego, świerzo rozgniecionego pieprzu czarnego i białego
po 2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
2 liście laurowe
sól
» zobacz przepis

Łosoś z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Filety z łososia na 4 osoby
1/2kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Łosoś w majonezie z serem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g)
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Sos majonezowy:
35g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli
2-3 filety anchois
1 korniszon
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
200ml majonezu.
Do przybrania:
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1/2 cytryny
» zobacz przepis

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125ml białego wytrawnego wina
125ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.