Przepisy z makrelą
Kolorem zielonym zaznaczono makrela
makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu
puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek
Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
40dag ryby wędzonej
10dag masła
2 łyżeczki zielonej pietruszki
1 łyżeczka musztardy
75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej
25dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50dag pomidorów
25dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki
2 wędzone duże makrele
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
łyżka przecieru pomidorowego
1 papryka konserwowa
2 ogórki konserwowe
koperek
sól i pieprz
tymianek
tosty
4 pomidory
20dag makaronu kokardki
20dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 główka sałaty
2 cykorie
3 łodygi selera naciowego
100g buraka
100g małych pieczarek
2 jaja na twardo
2 cienkie plasterki chudej szynki lub makreli
natka pietruszki do przybrania
Polewa:
1 łyżeczka musztardy
25ml octu winnego
sól i świeżo zmielony pieprz