cojemy.pl > Ryby i owoce morza > Przepisy na potrawy > Strona numer 2

Przepisy z rybami i owocami morza


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami
Przepisy z anchois Przepisy z dorszem Przepisy z flądrą Przepisy z halibutem Przepisy z kalmarami Przepisy z kramazynem Przepisy z karpiem Przepisy z krabami Przepisy z krewetkami Przepisy z leszczem Przepisy z makrelą Przepisy z małżami Przepisy z mintajem Przepisy z morszczukiem Przepisy z mątwą Przepisy z ośmiornicą Przepisy z paluszkami rybnymi Przepisy z pstrągiem Przepisy z płastugą Przepisy z rakiem Przepisy z sandaczem Przepisy z sardynkami Przepisy z solą (rybą) Przepisy ze szczupakiem Przepisy ze szprotkami Przepisy z tuńczykiem Przepisy z węgorzem Przepisy z pangą Przepisy z łososiem Przepisy z łupaczem Przepisy ze śledziami

Kolorem zielonym zaznaczono ryby i owoce morza

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Do przybrania:
gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Koktail z owoców morza

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
10dag mieszanki owoców morza: kalmary, małże, krewetki, ośmiornica
1 jajko ugotowane na twardo
2 mandarynki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki (10 dag)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
zielona sałata
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ryba duszona ze śliwkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
800g ryby - sandacz, leszcz, karmazyn
2 łyżki masła
120g cebuli
50g suszonych śliwek
1/2 szklanki śmietany
kolendra lub pietruszka
pęczek koperku
sól i pieprz
» zobacz przepis

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne, Danie główne
800g filetów z makreli lub halibuta
200g krewetek
Marynata:
100ml sosu sojowego
50ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania
» zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania
Marynata:
50ml wódki
4 łyżki sosu sojowego
Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
» zobacz przepis

Ryba w jarzynach

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1,2kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15dag selera
10dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli
» zobacz przepis

Panga lub sola na zimno

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Danie rybne
filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony
» zobacz przepis

Dorsz lub mintaj korzenny

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
1kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
80dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól
Do podania:
zmieniaki
biała kapusta
» zobacz przepis

Szaszłyki ze szczupaka lub innej ryby

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny
Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
» zobacz przepis

Potrawka rybna na słodko-kwaśno

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
50dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50dag marchewek
2 cebule
20dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30dag mrożonego groszku
12dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne
Do podania:
ryż
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.