Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla, czas przygotowania: 25 min.
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco
Przygotować sos: 100 ml wody wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać miód, posiekany imbir, czosnek i dymkę. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z pozostałą wodą. Dodać do sosu i zagotować.
Doprawić solą i tabasco. Ochłodzić.
Krewetki obrać, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie, osączyć na sicie.
Włożyć krewetki do przygotowanego sosu, marynowac przez godzinę.
Krewetki wyjąć z marynaty, ułożyć na aluminiowej folii, skropić sosem z marynaty, następnie piec w grillu przez 5 minut.
Po wyjęciu z grilla przekłuć każdą krewetkę wykałaczką. Podawać gorące.
Forma potrawy: Sałatki
ilość wg. smaku:
krewetki
ananas z puszki
majonez
śmietana
sos tabasco
pieprz, sól
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
mrożone krewetki 20 sztuk
boczek wędzony 20 plasterków
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
papryka w proszku do smaku
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
jedno opakowanie krewetek wypatroszonych (im większe tym lepsze)
pęczek naci z pietruszki
czosnek
oliwa z oliwek
Krewetki w śmietanie i majonezie
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna