MENU
ZWIŃ MENU

Krewetki z imbirem

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla, czas przygotowania: 25 min.

Składniki

15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco

Przyrządzanie

Przygotować sos: 100 ml wody wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać miód, posiekany imbir, czosnek i dymkę. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z pozostałą wodą. Dodać do sosu i zagotować.

Doprawić solą i tabasco. Ochłodzić.

Krewetki obrać, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie, osączyć na sicie.

Włożyć krewetki do przygotowanego sosu, marynowac przez godzinę.

Krewetki wyjąć z marynaty, ułożyć na aluminiowej folii, skropić sosem z marynaty, następnie piec w grillu przez 5 minut.

Po wyjęciu z grilla przekłuć każdą krewetkę wykałaczką. Podawać gorące.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z krewetek i ananasów

Forma potrawy: Sałatki

ilość wg. smaku:
krewetki
ananas z puszki
majonez
śmietana
sos tabasco
pieprz, sól

Grilowane krewetki z boczkiem

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

mrożone krewetki 20 sztuk
boczek wędzony 20 plasterków
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
papryka w proszku do smaku

Krewetki z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

jedno opakowanie krewetek wypatroszonych (im większe tym lepsze)
pęczek naci z pietruszki 
czosnek 
oliwa z oliwek

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna