Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Wymoczone śledzie rozciąć, wyfiletować i pokroić w małe dzwonki.
Grzybki, jajka, ogórki, cebulę posiekać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki (oprócz śledzi) wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć.
Dzwonki polać sosem śmietanowym, część z nich można ułożyć na wierzchu.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne