Przepisy z rybami i owocami morza   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono ryby i owoce morza 
  
  
    
      
      
      
      
      
        200g filetów śledziowych w zalewie octowej 
100g konserwowych buraków
100g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        paczka makaronu spaghetti
puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc zupa z proszku)
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/4kg ostrego utartego sera
mięso z kraba 
pieprz do smaku
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ilość na 12 szt.
150g wędzonego łososia 
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250ml mleka
250ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300ml mleka
150ml śmietanki
30g masła
30g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75g tartego żółtego sera
1 pomidor
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm 
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 szklanki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia 
2 jaja
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
zielenina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        80dag mintaja (morszczuka, halibuta) 
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 makrela wędzona 
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany 
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 wędzone duże makrele 
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
łyżka przecieru pomidorowego
1 papryka konserwowa
2 ogórki konserwowe
koperek
sól i pieprz
tymianek
tosty
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga 
olej
sól
liście klonowe
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag śledzi wędzonych 
1kg ziemniaków
2 cebule
5dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju 
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe