Ilość na 12 szt.
150g wędzonego łososia
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250ml mleka
250ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300ml mleka
150ml śmietanki
30g masła
30g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75g tartego żółtego sera
1 pomidor
Mąkę, mleko i wodę ubić trzepaczką na gładką masę. Wymieszać z jajami i solą. Odstawić na 30 min. Gorącą patelnię smarować lekko tłuszczem, smażyć z obu stron cienkie naleśniki.
Łososia pokroić w paseczki. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, usunąć pestki.
Przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać. Wlać zimne mleko i śmietankę. Gotować mieszając tak długo, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać koperek, ser i kawałki pomidora. Wszystko wymieszać.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję sosu, kilka paseczków łososia, zwinąć w rulon. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć naleśniki, polać resztą sosu, wstawić do ogrzanego do temp. 200°C piekarnika na 10 min.