Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
200 g filetów śledziowych w zalewie octowej
100 g konserwowych buraków
100 g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50 g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania
Usunąć ości z przygotowanych śledzi i odsączyć z wody buraki oraz ogórki. Obrać jabłka i ziemniaki, usuwając z jabłek gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić w ćwiartki.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i pokrojoną wcześniej cebulą. Przyprawić całość dwoma łyżkami zalewy ogórkowej i burakowej.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki z przygotowanym sosem i wsadzić do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem doprawić do smaku - wedle uznania, można ozdobić gałązką koperku.
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez