225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe
Do garnka z dużą ilością wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i gotować przez 15 minut, aż będzie prawie miękki.
W tym czasie olej z tuńczyka odsączyć do rondla. Dodać czosnek i podgrzewać na małym ogniu przez 1 minutę.
Tuńczyka rozkruszyć i wrzucić do rondla wraz z oliwkami, grzybkami i sporą ilością pieprzu. Dorzucić 2 liście laurowe i trzymać na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki.
Makaron odcedzić, włożyć do mieszanki z tuńczykiem i starannie wymieszać. Przybrać pozostałymi liśćmi laurowymi i szybko podawać.