Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.
225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe
Do garnka z dużą ilością wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i gotować przez 15 minut, aż będzie prawie miękki.
W tym czasie olej z tuńczyka odsączyć do rondla. Dodać czosnek i podgrzewać na małym ogniu przez 1 minutę.
Tuńczyka rozkruszyć i wrzucić do rondla wraz z oliwkami, grzybkami i sporą ilością pieprzu. Dorzucić 2 liście laurowe i trzymać na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki.
Makaron odcedzić, włożyć do mieszanki z tuńczykiem i starannie wymieszać. Przybrać pozostałymi liśćmi laurowymi i szybko podawać.
Makaron z tuńczykiem i anchois
Forma potrawy: Dania główne
paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10 dag startego parmezanu (niekoniecznie)
Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym
Forma potrawy: Dania główne
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
Forma potrawy: Ciasta
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym