cojemy.pl > Dania główne > Muszelki z tuńczykiem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Muszelki z tuńczykiem

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 20 min.

Składniki potrawy

225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe

Przyrządzanie

Do garnka z dużą ilością wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i gotować przez 15 minut, aż będzie prawie miękki.

W tym czasie olej z tuńczyka odsączyć do rondla. Dodać czosnek i podgrzewać na małym ogniu przez 1 minutę.

Tuńczyka rozkruszyć i wrzucić do rondla wraz z oliwkami, grzybkami i sporą ilością pieprzu. Dorzucić 2 liście laurowe i trzymać na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki.

Makaron odcedzić, włożyć do mieszanki z tuńczykiem i starannie wymieszać. Przybrać pozostałymi liśćmi laurowymi i szybko podawać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Czosnek, Liść laurowy, Makaron, Oliwki, Pieczarki, Pieprz, Sól kuchenna, Tuńczyk

Podobne przepisy

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasto
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8dag mielonych migdałów
3dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Danie główne
15dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
» zobacz przepis

Makaron z tuńczykiem i anchois

Forma potrawy: Danie główne
paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10dag startego parmezanu (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Papryczki chilli nadziewane tuńczykiem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80ml wody

Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g makaronu muszelki
200g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka
» zobacz przepis

Sałatka kukurydziana z tuńczykiem

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
» zobacz przepis

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
» zobacz przepis

Zapiekanka z kurczaka i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane
15dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
» zobacz przepis

Pizza kalabryjska z pomidorami i tuńczykiem

Ciasto:
350g mąki
20g drożdzy
2 łyżki smalcu
220ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
600g pomidorów
200g tuńczyka w oliwie
50g anchois
50g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.