MENU
ZWIŃ MENU

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe

Przyrządzanie

Do garnka z dużą ilością wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i gotować przez 15 minut, aż będzie prawie miękki.

W tym czasie olej z tuńczyka odsączyć do rondla. Dodać czosnek i podgrzewać na małym ogniu przez 1 minutę.

Tuńczyka rozkruszyć i wrzucić do rondla wraz z oliwkami, grzybkami i sporą ilością pieprzu. Dorzucić 2 liście laurowe i trzymać na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki.

Makaron odcedzić, włożyć do mieszanki z tuńczykiem i starannie wymieszać. Przybrać pozostałymi liśćmi laurowymi i szybko podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron z tuńczykiem i anchois

Forma potrawy: Dania główne

paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10 dag startego parmezanu (niekoniecznie)

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasta

półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
 

Sałatka kukurydziana z tuńczykiem

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

 
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym