Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól
Jabłka umyć, obrać, opłukać i usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach; następnie skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Miąższ dyni również zetrzeć na tarce.
Przygotować zaprawę z majonezu, musztardy, natki, cukru i soli. Połączyć z jabłkami i dynią, dokładnie wymieszać, wstawić na 30 minut na dolną półkę lodówki.
Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Forma potrawy: Sałatki
5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
Surówka z dyni i jabłek na słodko
Forma potrawy: Sałatki
150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
Forma potrawy: Sałatki