Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Składniki na około 16 porcji:
15 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag kremowego serka
sól
pieprz
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)
Serek przyprawić solą, pieprzem i pokruszoną na drobno papryką, można wymieszać z posiekanym koperkiem.
Plastry łososia przekroić wzdłuż na połowę, posmarować przygotowaną pastą, zwinąć roladki, ułożyć na talerzu.
Ogórka nie obierać, jedynie umyć i pokroić na cienkie paski. Rukolę opłukać, osuszyć na ściereczce.
Roladki ozdobić paskami ogórka i rukolą.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperek
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g)
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Sos majonezowy:
35 g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli
2-3 filety anchois
1 korniszon
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
200 ml majonezu.
Do przybrania:
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1/2 cytryny
Forma potrawy: Zapiekane
po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50 dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii
2 opakowania sera feta
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia