MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z kiełkami (różnymi)

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag ziemniaków
po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12 dag mąki
10 dag masła
2 jajka
12 dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15 dag selera
10 dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy

Przyrządzanie

Kiełki moczyć przez 10 min. w zimnej wodzie, po czym wypłukać i osuszyć.

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić).

Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C.

Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek.

Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany.

Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki.

Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min. w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe.

Podawać gorące do mięsa lub wędlin.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z kiełkami soi

Forma potrawy: Sałatki

40 dag ziemniaków
1 czerwona cebula (10 dag)
25 dag kiełków soi
1/2 łyżeczki kminku
sól

Sos:
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mleka skondensowanego
6 łyżek jogurtu naturalnego

Karkówka z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

dorodny kawałek karkówki
czosnek 4-5 ząbków
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwek

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Tofu z kiełkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
 
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru