20dag ziemniaków
po 5dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12dag mąki
10dag masła
2 jajka
12dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15dag selera
10dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy
Kiełki moczyć przez 10 min. w zimnej wodzie, po czym wypłukać i osuszyć.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić).
Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temperaturze pokojowej.
Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C.
Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek.
Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany.
Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki.
Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min. w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe.
Podawać gorące do mięsa lub wędlin.