Zapiekanka z kiełkami (różnymi)

Składniki potrawy

20dag ziemniaków
po 5dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12dag mąki
10dag masła
2 jajka
12dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15dag selera
10dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy

Przyrządzanie

Kiełki moczyć przez 10 min. w zimnej wodzie, po czym wypłukać i osuszyć.

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić).

Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temperaturze pokojowej.

Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C.

Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek.

Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany.

Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki.

Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min. w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe.

Podawać gorące do mięsa lub wędlin.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl