cojemy.pl > Zapiekane > Zapiekanka z pierogów

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Zapiekanka z pierogów

Formy potrawy: inna potrawa, zapiekane

Składniki potrawy

2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy

Przyrządzanie

Pieczarki należy wymyć, opłukać, osączyć, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu dla odparowania wody.

Z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodawać mieszając pozostałe wrzące mleko, zagotować.

Połączyć sos ze śmietaną i pieczarkami, doprawić do smaku. Pierogi ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego lub rondla.

Powierzchnię potrawy posypać połową startego sera, zalać sosem i ponownie posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.

Podawać z dodatkiem surówek.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cytryna, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pieczarki, Pieprz, Ser żółty, Sól kuchenna, Wieprzowina, Wołowina, Śmietana

Podobne przepisy

Zapiekanka alzacka

Forma potrawy: Zapiekane
100g kiełbasy
4 jajka
2 szklanki śmietanki
łyżka posiekanej natki pietruszki
pomidor
200g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Zapiekanka jabłkowa

Forma potrawy: Zapiekane
750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
» zobacz przepis

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50g masła
50g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250g pieczeni z drobiu
» zobacz przepis

Zapiekanka z sera i wina

Forma potrawy: Zapiekane
10dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej

Do podania:
sałata
» zobacz przepis

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
30dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
200g pieczarek
bagietka
150g chudego boczku lub bekonu
100g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane
400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka wiśniowa

Forma potrawy: Zapiekane
słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50dag suchego twarogu
5dag kaszy manny
100ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.