2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
Pieczarki należy wymyć, opłukać, osączyć, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu dla odparowania wody.
Z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodawać mieszając pozostałe wrzące mleko, zagotować.
Połączyć sos ze śmietaną i pieczarkami, doprawić do smaku. Pierogi ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego lub rondla.
Powierzchnię potrawy posypać połową startego sera, zalać sosem i ponownie posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Podawać z dodatkiem surówek.