Formy potrawy: Zapiekane, Inne potrawy
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
Pieczarki należy wymyć, opłukać, osączyć, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu dla odparowania wody.
Z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodawać mieszając pozostałe wrzące mleko, zagotować.
Połączyć sos ze śmietaną i pieczarkami, doprawić do smaku. Pierogi ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego lub rondla.
Powierzchnię potrawy posypać połową startego sera, zalać sosem i ponownie posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Podawać z dodatkiem surówek.
Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku
Forma potrawy: Zapiekane
750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz