cojemy.pl > Zapiekane > Zapiekanka jabłkowa

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów

Zapiekanka jabłkowa

Formy potrawy: zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki

Przyrządzanie

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Jabłka, po za jednym, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie owoce pokroić na dość grube plastry.

Kawałki jabłek ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu i posypać odrobiną cynamonu. Do miski wbić jedno całe jajko i cztery żółtka. Dodać mleko, i 2/3 cukru pudru. Dobrze wymieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił, do masy można dodać kilka goździków.

Masę wylać na jabłka, a na środku naczynia umieścić jedno wcześniej odłożone. Piec około 45 minut na małym ogniu.

Pod koniec pieczenia jabłka posypać resztą cukru pudru, tak aby na powierzchni utworzyła się brązowa skorupka.

Z pozostałych białek można zrobić bezy: 3 białka ubić, dodając podczas ubijania stopniowo 30 dag cukru, uformować ciastka i suszyć w letnim piekarniku nie doprowadzając do zarumienienia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Goździk, goździki, Jabłka, Jajka, Masło, Mleko

Podobne przepisy

Zapiekanka alzacka

Forma potrawy: Zapiekane
100g kiełbasy
4 jajka
2 szklanki śmietanki
łyżka posiekanej natki pietruszki
pomidor
200g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50g masła
50g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250g pieczeni z drobiu
» zobacz przepis

Zapiekanka z sera i wina

Forma potrawy: Zapiekane
10dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej

Do podania:
sałata
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
30dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane
400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
200g pieczarek
bagietka
150g chudego boczku lub bekonu
100g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
» zobacz przepis

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
» zobacz przepis

Zapiekanka wiśniowa

Forma potrawy: Zapiekane
słoik kompotu z wiśni (około 720 ml)
pół szklanki cukru
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego
9 łyżek masła
skórka otarta z połowy cytryny
3 jajka
50dag suchego twarogu
5dag kaszy manny
100ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.